Wednesday 2 April 2014

ΠΟΙΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ



Τι αποκαλύπτουν ψυχολογικές επιστημονικές έρευνες και μελέτες για τους γονείς και τον ρόλο τους; Ας δούμε παρακάτω:



1)      Σύμφωνα με τον Nelson και τους συνεργάτες του (2013), οι άνθρωποι που είναι γονείς νοιώθουν πιο ευτυχισμένοι από αυτούς που δεν είναι. Παρόλο που η ανατροφή των παιδιών μπορεί να κρύβει πολλές δυσκολίες, εντούτοις οι γονείς παραδέχονται στην έρευνα αυτή ότι είναι πιο πλήρεις όταν ενδιαφέρονται για τα παιδιά τους,  παρά για οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες.



2)      Ποιος είπε ότι ό,τι είναι καλό για τα παιδιά , δεν είναι καλό και για τους γονείς; Μάλλον κάνει λάθος. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ashton James, οι γονείς που δείχνουν σωστή αφοσίωση και φροντίδα, και όπως αναφέρεται έχουν μια πιο «παιδο-κεντρική» προσέγγιση, νοιώθουν πιο ευτυχισμένοι και κατακλύζονται από λιγότερο αρνητικά συναισθήματα.Στην παιδοκεντρική προσέγγιση είναι καλό να ληφθεί και κάτι ακόμα υπόψην:  Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη ενός γονιού είναι να σκέφτεται πιο πολύ με την λογική του ενήλικα, παρά με την ηλικία του παιδιού όταν το προσεγγίζει.Παραδείγματος χάρη στο θέμα των ορίω, είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι το  να βάζεις όρια σε έναν ενήλικα είναι πολύ διαφορετικό από το να βάζεις όρια σε ένα παιδί.



3)      Η αυστηρή επιτήρηση μπορεί να μειώσει την απόδοση σε ένα παιδί. Από ό,τι φαίνεται σε μια μελέτη φοιτητών για την συμπεριφορά των γονιών τους, προέκυψε μια τεράστια διαφορά μεταξύ του να «νοιάζεται» και του να «πνίγει». Το πόσο εμπλέκονται οι γονείς στην ζωή του παιδιού μπορεί να είναι καθοριστικό για την μετέπειτα ψυχολογία και απόδοσή τους. Η αντίσταση του παιδιού στον γονιό που το πνίγει ψυχολογικά μπορεί να μετατραπεί σε εσωτερική αντίσταση που θα εμποδίσει την αυτονομία, θα μειώσει το θάρρος και την πρωτοβουλία. Και όλα αυτά μόνο και μόνο γιατι το ίδιο το παιδί έμαθε να αντιστέκεται. Προσοχή λοιπόν στις γονεικές παρεμβάσεις.




4)      Σκληρή λεκτική πειθαρχία και προσβολή των παιδιών χωρίς ουσιαστικά διδάγματα μπορεί να φέρει μια καταστροφική εξέλιξη της προσωπικότητας του παιδιού. Σε δείγμα 900 περίπου οικογενειών στην Αμερική, φάνηκε ξεκάθαρα ότι η προσέγγιση του γονιού που ασκεί ψυχολογική βία με διάφορα άστοχα κοσμητικά επίθετα και βρισιές μείωσε ραγδαία την απόδοσή του σε κάθε τομέα σε διάστημα ενός μόνο χρόνου!


5)      Ο κακός ύπνος και η μη συνέπεια στις συνήθειες κατάκλυσης μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά αργότερα σε χαμηλές επιδόσεις σε καίριους τομείς όπως στην ανάγνωση, στα μαθηματικά και στην προσοχή. Επομένως ο συνεπής ύπνος μπορεί να σημαίνει και ύψιστη γνωστική λειτουργία στα επόμενα χρόνια της ζωής. Δεν το λέω εγώ αλλά μια μακροχρόνια έρευνα σε 11000 παιδιά από την ηλικία 3 μηνών ως 7 ετών.


6)      Όταν οι γονείς αναλαμβάνουν ισότιμα ευθύνες μέσα στο σπίτι ,όσον αφορά τις υποχρεώσεις εντός του οίκου, τότε τα παιδιά μεγαλώνουν πιο ευτυχισμένα και χαρούμενα. Φανταστείτε τον μπαμπά να μοιράζεται εξίσου τις δουλειές του σπιτιού με την μαμά. Πόσο καλό παράδειγμα συνέπειας μπορεί να δώσει για το παρόν και το μέλλον των παιδιών τους. Έρευνα λοιπόν δείχνει ότι η θέληση και των δύο γονιών αλλά και ο καλός συγχρονισμός βοηθούν στο να ανατραφούν πιο υπεύθυνα και χαρούμενα παιδιά.


7)      Η άσκηση μπορεί να αποφέρει φοβερά προνόμια στην απόδοση των παιδιών σε άλλες υποχρεώσεις. Είναι σαφώς καλύτερο να εγγραφεί ένα παιδί σε ένα άθλημα παρά εφ΄όρου ζωής σε ένα Playstation club. Πέρα από τα θετικά της άσκησης στο μυαλό όπως το να βοηθά την ψυχική ισορροπία και τις αντοχές του παιδιού, τα πλεονεκτήματα στην μαθητική απόδοση είναι τεράστια.

Διαβάστε τώρα και αυτό: Μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που είναι καλά γυμνασμένα, είναι λιγότερο ευάλλωτα στο να αποσπούν την προσοχή τους με άλλα πράγματα! Έρευνα έδειξε ότι η άσκηση και η άθληση μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στα πιο απλά ζητήματα: Από το να βοηθήσει ένα παιδί να περάσει τον δρόμο με ασφάλεια χωρίς να επικεντρωθεί στο κινητό τηλέφωνο που χτυπάει μέχρι την καλύτερη βαθμολογία στα μαθήματα που χρειάζονται τόσο κριτική όσο και πρακτική σκέψη.




Αυτές λοιπόν είναι μερικές από τις μελέτες που θα πρέπει να τραβήξουν το ενδιαφέρον κάθε γονιού. Το να είσαι γονιός δεν είναι μονο θέμα τύχης λοιπόν. Ποιος είπε ότι οι γονείς δεν μπορούν να μάθουν από την επιστήμη; Ποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι μετά από τέτοια επιστημονικά στοιχεία μόνο τα παιδιά κερδίζουν όταν οι γονείς γνωρίζουν ακριβώς ποιοι είναι και τι πρέπει να κάνουν;


Δημήτρης Μόρφης
Ψυχολόγος – Μεταπτυχιακός Φοιτητής MBA  
Gmail։ dimitrmorfis@gmail.com
Facebook:  Dimitris Morfis

 
 

No comments:

Post a Comment