Tuesday 22 April 2014

ΦΛΕΡΤ ։ ΤΕΧΝΙΚΗ Ή ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ;



Φταίει η άνοιξη, η διάθεση, μπορεί να φταίνε και όλα. Το καλοκαιράκι έρχεται και η τάση για φλερτ αυξάνεται, παρά τις δύσκολες συνθήκες.

Αν δεν κάνω λάθος το φλερτ είναι γαλλική λέξη. Από μικρός άκουσα τόσα πολλά πράγματα για το πώς πρέπει να γίνεται το φλερτ, που ζαλίστηκα. Πως μπορείς να βελτιώσεις την εξωτερική σου εμφάνιση για να είσαι ερωτεύσιμος, ποιες είναι οι σωστές και ποιες οι λάθος ατάκες, βρες τα διπλά μηνύματα, τρόποι για να φλερτάρεις σεξουαλικά κλπ κλπ... Είναι σαν να ανοίγεις την τηλεόραση, να μην έχεις αποφασίσεις σε ποιο κανάλι θα αφιερώσεις τον χρόνο σου. Στο τέλος καταλήγεις μπερδεμένος και δεν κάνεις τίποτα.


Θα μου άρεσε να βάλω μια άλλη προσέγγιση στο τραπέζι: Είναι υποχρεωτικό το φλερτ να έχει πάντα την ίδια κατάληξη; Φλερτάρουμε δηλαδή για να κατακτήσουμε κάποια ή κάποιον; Χρησιμοποιούμε το φλερτ ως τεχνική για να γνωρίσουμε τον απόλυτο έρωτα;

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχει αποδειχθεί στατιστικά ότι χρησιμοποιούν το φλερτ σαν έναν μηχανισμό για να προσεγγίσουν τον άλλον με σκοπό την σύναψη μιας σχέσης. Γιατί όμως υπάρχουν φορές που αποτυγχάνουν να καταφέρουν τον στόχο τους;

Ο λόγος είναι επειδή το φλερτ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Για να είναι αυθεντικό, θα πρέπει να γίνεται χωρίς σκοπιμότητα. Όπως και η πίστη, στην οποία αναφέρθηκα σε παλιότερο άρθρο.


Ποιος μπορεί να πετύχει με το φλερτ; Αυτή ή αυτός που θα το κάνει όχι για να εκμεταλλευτεί την ανάγκη ή τις αδυναμίες του άλλου, αλλά επειδή πιστεύει σε αυτό που λέει χωρίς να περιμένει κανένα αποτέλεσμα! Μάλιστα. Αυτό είναι το κυριότερο λάθος των ανθρώπων που φλερτάρουν. Έχουν το άγχος ότι θα πρέπει να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα, διαφορετικά μπορεί να πληγεί η αυτοπεποίθησή τους. Σε περίπτωση αρνητικής τροπής, δηλαδή όταν το άτομο που το φλερτάρουν δεν επιθυμεί ή αρνείται να είναι στο ίδιο μήκος κύματος με το άτομο που φλερτάρει, ο τελευταίος μπορεί να πέσει σε στεναχώρια και κατάθλιψη,  αν ειδικά ποθεί πολύ ένα πρόσωπο.

Πως θα σας φαινόταν να φλερτάρατε κάποια ή κάποιον με την αλήθεια σας, μόνο για μια στιγμή και να φεύγατε από το σημείο χωρίς να περιμένετε τίποτα; Να μένατε με την γλυκιά ανάμνηση ότι μοιραστήκατε μια στιγμή που θα μείνει για πάντα σαν μια από τις ωραιότερες και πιο αυθεντικές στο μυαλό;  Ίσως μια τέτοια εμπειρία να βοηθούσε να βγάλετε αρκετά συμπεράσματα για το πώς θα εμφανίζεστε σε κάποιον ακριβώς όπως ακριβώς είστε και νοιώθετε, και όχι όπως σας έμαθαν κάποιοι άλλοι.


Γι’ αυτό λοιπόν την επόμενη φορά που θα αναρωτηθείτε τι κάνατε λάθος στον τρόπο προσέγγισής σας, θυμηθείτε για ποιόν σκοπό είπατε ένα συγκεκριμένο κοπλιμέντο. Αν δεν μπορείτε να σκεφτείτε κάποιον σκοπό ή κάποιον λόγο, και το κάνατε επειδή έτσι σας βγήκε, τότε πιθανόν να είστε σε καλό δρόμο. Προχωρήστε λοιπόν μπροστά, κι’ ας είστε λίγο ντροπαλοί ή ντροπαλές.. Ποιος ξέρει; Το αυθεντικό φλερτ πιθανόν να κρύβει και λίγο ντροπαλότητα. Και η ντροπαλότητα αυτή από μόνη της να εκτιμηθεί μαζί με τον υπόλοιπο χαρακτήρα και το σεβασμό που έχετε στον εαυτό σας και στους άλλους…

Δημήτριος Μόρφης

Ψυχολόγος - Φοιτητής MBA

Email: dimitrmorfis@gmail.com

Facebook: Dimitris Morfis

No comments:

Post a Comment