Tuesday 20 January 2015

3 ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΨΥΧΙΚΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΠΑΡΑΒΛΕΠΟΥΜΕ



Είμαι σίγουρος ότι είμαστε όλες και όλοι μάρτυρες πολλών καλών συμβουλών στο διαδίκτυο και εκτός αυτού, για το ποιοι τρόποι είναι περισσότερο αποτελεσματικοί για να νοιώσετε καλύτερα και να ενδυναμώσετε ψυχικά μέσα σας.

Κάποιες συμβουλές πάλι μπορεί να μπερδεύουν ή να μην γίνονται κατανοητές παρόλη την καλή τους πρόθεση. Για αυτό καλό είναι να υπάρχει κατάλληλο εγκεφαλικό «φιλτράρισμα» των πληροφοριών, δηλαδή οι πληροφορίες να αξιολογούνται ώστε να υπάρχει ψυχικό όφελος.

Οι πιο συνηθισμένες συμβουλές για να νοιώθουμε καλά και να έχουμε καλή ψυχική ανάταση είναι ποικίλες, όπως το να φροντίζουμε το σώμα, να αξιοποιούμε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο, να διατηρούμε σωστά όρια στις σχέσεις μας και άλλα. 

Αν και κάθε συμβουλή χρειάζεται σωστή εφαρμογή και συνέπεια, υπάρχουν και κάποιες που παρόλο που γνωρίζουμε καλά, εντούτοις τις παραβλέπουμε.

Εδώ θα παραθέσω 3 συμβουλές που είναι καλό να μην αγνοούμε, εφόσον έχουν αποδειχθεί ότι έχουν δραματικές συνέπειες στο να νοιώθουμε καλά μέσα σε αυτό το περιβάλλον της έντονης κριτικής, του αρνητισμού λόγω της οικονομικής κρίσης και άλλων παραγόντων. Και αυτές είναι:

1)    Συγκέντρωση στο τι λειτουργεί, και όχι στο τι δεν πάει καλά. Μεγάλος παράγοντας που ευθύνεται για τον αρνητισμό  που υπάρχει γύρω μας είναι η επιμονή πολλές φορές να σκαλίζουμε και να επαναλαμβάνουμε αρνητικά πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας. Σε ένα χώρο εργασίας πχ θα ακουστεί πολλές φορές να γίνονται συζητήσεις για το τι φταίει που έχει προβλήματα μια υπηρεσία, σε μια φιλική σχέση μπορεί κανείς να γίνει μάρτυρας μιας κουβέντας για το πόσο χάλια πάνε τα πράγματα μεταξύ δύο οικείων ατόμων κλπ κλπ.

Εδώ υπάρχει ένα μυστικό που είναι κοινό αλλά πολύς κόσμος ευσυνείδητα ή υποσυνείδητα παραβλέπει: Το αρνητικό είναι πιο έντονο από το θετικό!! Αυτό σημαίνει ότι το αρνητικό πέρα από το ότι μας σημαδεύει, μας κάνει να νοιώθουμε πιο έντονα συναισθήματα.. Εδώ φτάσαμε! Να μην χαιρόμαστε το θετικό με περισσότερη ένταση από το αρνητικό.

Φανταστείτε λοιπόν τι μπορούμε να γλυτώσουμε όταν συγκρατούμε την θετική ουσία της κάθε κατάστασης. Γινόμαστε πιο λειτουργικοί, πιο παραγωγικοί και τροφοδοτούμε μια ψυχολογία που μας κάνει πιο ισχυρούς και ανθεκτικούς ακόμα και στις σωματικές αρρώστιες! Η επιλογή φυσικά εναπόκειται στον καθένα μας.

2)  Αποφυγή παρατεταμένων ειδήσεων της τηλεόρασης και των μέσων ενημέρωσης

Δεν θα σταθώ απέναντι σε κάθε μέσο ενημέρωσης, αφού αν τα νέα που προέρχονται από αυτό φιλτράρονται σωστά, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά σίγουρα το να κάθεσαι μια ώρα να ακούς σχολιασμό για ένα φόνο ή ένα ατύχημα μπροστά στο κουτί, σίγουρα θα βρεθείς αργότερα μπροστά σε μια πολύ άσχημη ψυχολογική διάθεση, που υποσυνείδητα βγαίνει μπροστά στο γνωστό σου περιβάλλον.

Οι πολλές ώρες μπροστά σε ένα κουτί και έναν υπολογιστή κουράζουν τα μάτια, κάνοντας ένα βήμα πιο κοντά στην μελαγχολία. Για αυτό συνίσταται λιγότερος χρόνος μπροστά στην τηλεόραση και περισσότερος σε ένα πάρκο: Οι φυσικές εικόνες και το χάσιμο του βλέμματος στην φύση και στην θάλασσα επαναφέρουν συγκέντρωση, διάθεση και αισιοδοξία.

Δοκιμάστε για μια ή δύο μέρες να μην δείτε ειδήσεις λοιπόν και παρατηρήστε τα αποτελέσματα.

3)   Να είστε κοντά σε θετικούς ανθρώπους

Κάποιοι ή κάποιες από σας θα αναρωτηθείτε με αυτόν το τίτλο αν πραγματικά αστειεύομαι ή πετάω στα σύννεφα. Έτσι κι αλλιώς ανέφερα ότι πιο πολύ πιστεύουμε κάποιες φορές σε ένα δράμα παρά σε μια χαρά.

Θετικούς ανθρώπους είναι δύσκολο να βρεις αλλά όχι ακατόρθωτο. Κάποιοι φυσικά έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα να σου ρίξουν την ψυχολογία γιατι απλά θέλουν να αισθάνονται ηθικά και συναισθηματικά πιο ανώτεροι. Κάποιοι άλλοι προτιμούν επίσης να φαίνονται θετικοί, μεταφέροντάς σου αρνητικά νέα στο τέλος με όσο πιο λιγότερα επώδυνο τρόπο γίνεται.

Κανένας από τα παραπάνω παραδείγματα δεν εμπίπτει στον όρο . Ένας θετικός άνθρωπος είναι αυτός που θα έχει ως σκοπό της ζωής του, έστω και για μια στιγμή, να σε κάνει να νοιώσεις καλύτερα. Να σε κάνει να είσαι πιο δυνατός! Οι θετικοί άνθρωποι δεν προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Δεν περιμένουν τίποτα από σένα. Το παράδειγμά τους, η θετική αύρα και η σιγουριά τους από την πρώτη καλημέρα σε κάνει και νοιώθεις ότι η θετικότητα μέσα σου έρχεται από μόνη της αβίαστα και χωρίς καμία σκοπιμότητα.


Αυτές είναι τρείς από τις συμβουλές για να νοιώθουμε καλύτερα με ένα ίσως διαφορετικό μάτι ή σκοπιά. Καλή εφαρμογή!


Δημήτριος Μόρφης
Ψυχολόγος - Σύμβουλος Εργασίας - Φοιτητής MBA
E: dimitrmorfis@gmail.com
Linkedin: https://www.linkedin.com/pub/dimitrios-morfis/91/434/3aa
- See more at: http://confidencealerts.blogspot.com/#sthash.LUvQep2W.dpuf

2 comments:

  1. Για κάποιους είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συναναστραφούν θετικούς ανθρώπους γιατί αυτό προϋποθέτει προσπάθεια για αλλαγή, που ουσιαστικά δεν θέλουν να κάνουν. Η μιζέρια ίσως βολεύει γιατί δεν εμπεριέχει ρίσκο.

    ReplyDelete
  2. Έχει βάση το σχόλιό σου Hermine. Ο θετικός άνθρωπος φέρνει μια διαφορετική αύρα, και ο φόβος της αλλαγής ή του ξεβολέματος είναι υπαρκτός. Η θετικότητα όπως και η μιζέρια είναι επιλογές, και η καθεμία ή ο καθένας μας επιλέγει τι θα ακολουθήσει με ό,τι συνέπειες έπονται.

    ReplyDelete