Saturday 3 January 2015

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 6 ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΑΣ;




Θα έχετε σίγουρα καταλάβει άν ρίξατε ήδη μια ματιά στις άλλες αναρτήσεις μου οτι τα "Λάθη" είναι ένα απο τα αγαπημένα μου θέματα. Σε όλα αυτά τα χρόνια της ζωής μου ένα μεγάλο μάθημα που ούτε το σχολείο μπόρεσε να μου δώσει είναι ότι τα λάθη μπορεί να σε φέρουν είτε πιο κοντά στην ευτυχία ή στην απόλυτη απόγνωση.



Αυτά τα λάθη υποσυνείδητα ή συνειδητά καθορίζουν το μέλλον. Και ξέρετε ποιο είναι το πιο φοβερό; Ότι συνεχίζοντας να αναπαράγουμε αυτά τα λάθη, καταστρεφόμαστε ενώ όλα τα υπόλοιπα γύρω μας μας φαίνονται να πηγαίνουν αρμονικά!


Φυσικά κάτι για το οποίο όχι μόνο σαν κουλτούρα, αλλά και σαν άνθρωποι ξεχνάμε ή δεν έχουμε καλλιεργήσει ακόμα στον βαθμό που είναι απαραίτητο είναι ότι εμείς ευθυνόμαστε για το ποια θα είναι η εξέλιξή μας. Αυτό βασίζεται σε μια θεωρία που ανακαλύφθηκε μεν πολύ παλιά , αλλά με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι την βρίσκουμε μπροστά μας όσο και αν χρησιμοποιούσαμε την πρόσκαιρη φαινομενική ευμάρεια που νομίζαμε ότι ζούσαμε τα τελευταία μεταπολεμικά χρόνια.






Η θεωρία αυτή λέγεται ”Locus of Control” και ανακαλύφθηκε από τον Julian B Rotter το 1954. (Πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Locus_of_control).



Μας λέει ουσιαστικά ότι αν πιστεύουμε ότι για όλα ευθύνονται τα πράγματα έξω από εμάς, τότε ανήκουμε στην κατηγορία του "external locus of control". Αν όμως πιστεύουμε ότι μέσα μας βρίσκονται οι λύσεις αλλά και οι επιλογές που καθορίζουν την έκβαση των πραγμάτων τότε μιλάμε για "internal locus of control".



Με βάση την θεωρία αυτή, κάποια από τα λάθη που συνήθως ασυνείδητα και ευσυνείδητα κάνουμε είναι:

1)      Να καθυστερήσουμε κάτι σημαντικό μέχρι να βρούμε «ελεύθερο χρόνο».

2)      Να απομονωθούμε όταν είμαστε δυστυχείς, γιατι απλά δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε ότι άλλο είναι να θέλεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου και άλλο να κλείνεσαι σε ένα δωμάτιο ή να ξαπλώνεις σε έναν καναπέ για πολλές μέρες!

3)      Να παραλείψουμε να κάνουμε μια μικρή αλλαγή, επειδή πιστεύουμε ότι μια πιο μεγάλη είναι απαραίτητη.

4)      Να αναβάλλουμε κάτι σημαντικό μέχρι να νοιώσουμε καλύτερα, να χάσουμε κιλά, να πάρουμε προαγωγή μπλα μπλα μπλα.

5)      Να ξοδεύουμε λίγο ή πολύ χρόνο στο να σκεφτόμαστε το πριν και το μετά.

6)      Και τέλος και εξίσου πολύ σημαντικό: Να αφιερώνουμε όλη μας την ζωή να κάνουμε τους άλλους ευτυχισμένους ξεχνώντας τι ορίζεται σαν προσωπική ευτυχία και πως θα την υποστηρίξουμε καλύτερα!



Ταυτίζεστε με κάποιο από αυτά; Είστε σε θέση να ξεκινήσετε μια μικρή αλλαγή; Τότε είστε πιο κοντά στο να ανήκετε στην κατηγορία internal locus of control. Αυτό συνεπάγεται περισσότερη υπευθυνότητα, άρα περισσότερη ευτυχία. Το ζήτημα είναι όμως ποια προβλήματα λύνετε ΑΜΕΣΑ με το να υιοθετήσετε διαφορετικούς τρόπους και συμπεριφορές;



Δεν φαντάζεστε πόσο καλύτερα μπορεί να νοιώσει κάποιος όταν πετάξει κάποιο από αυτά τα «σκουπίδια» που τον καθυστερούν από το να σκέφτεται και να πράττει στο μέγιστο δυνατό. Μην χάνετε άλλο χρόνο να σκέφτεστε για αυτά που δεν έχετε, και αρχίστε να γνωρίζετε καλύτερα ΤΙ έχετε καταφέρει ως τώρα. Καλύτερη απόδοση με λιγότερη ευτυχία δεν συμβαδίζουν.



Συνδεθείτε μαζί μου στο Linkedin και στο Facebook για να με ρωτήσετε περισσότερα.



Δημήτριος Μόρφης
 
Ψυχολόγος - Σύμβουλος Εργασίας - Φοιτητής MBA

E: dimitrmorfis@gmail.com

Linkedin: https://www.linkedin.com/pub/dimitrios-morfis/91/434/3aa




No comments:

Post a Comment