Friday 4 April 2014

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΝΟ

Τελικά μετά από τόσα σεμινάρια και συστάσεις για τον ύπνο, νομίζω ότι πολλές και πολλοί από μας έχουμε μείνει ακόμα στην πεποίθηση ότι ο ύπνος απλά βοηθά την καρδιά, δυναμώνει την μνήμη, διατηρεί την φρεσκάδα, την ευεξία, μπλα μπλα μπλα….

Παρόλα αυτά οι σημερινές εποχές και προβληματισμοί μπορούν να μας στερήσουν πολλές φορές από έναν καλό ύπνο. Πόσο μάλλον από ένα καλό ξύπνημα. Σίγουρα οι συνθήκες μπορεί να μην βοηθούν, όμως είτε το θέλουμε ή όχι την ευθύνη για την καλύτερη δυνατή φυσική και πνευματική μας κατάσταση την έχουμε από την φύση μας εμείς, και κανένας άλλος….

Υπάρχουν πράγματα που δεν ξέρουμε για τον ύπνο, ή τα λαμβάνουμε λιγότερο υπόψην

Όλη αυτή η διαφήμιση του ύπνου και της σχέσης του με την καρδιά μου θυμίζει τηλεοπτικό τρέηλερ. Και αυτό ξέρετε γιατί;  Γιατι απλά η διάρκεια του τρέηλερ κρατά πολύ λίγο, και αν δεν καταφέρουμε να συγκρατήσουμε κάτι, τότε μπορεί εύκολα να το ξεχάσουμε.

Δεν υπάρχει λόγος να κάτσουμε να κάνουμε ανάλυση ούτε της φυσιολογίας της καρδιάς, ούτε του εγκεφάλου. Θα πρέπει να σταθούμε ίσως σε κάποια πράγματα  που θα πρεπε να δώσουμε λίγο παραπάνω σημασία από το απλά να πληροφορούμαστε για αυτά:

1)     
Ο κακός ύπνος σχετίζεται σε πολλούς ανθρώπους με την προσθήκη βάρους (εκτός και αν δεν παίρνεις ιδιοσυγκρασιακά πολύ βάρος) Και αυτό με πολύ απλά λόγια πέρα και μέσα από έρευνες συμβαίνει επειδή ο οργανισμός πάει στην αμέσως επόμενη φυσική ανάγκη αφού δεν μπορεί να καλύψει την βασική του, αυτή του ύπνου, για να αναπληρώσει!


Διψάτε για μελέτες; Ορίστε λοιπον: Σουδική μελέτη απέδειξε ότι άνδρες που παρουσιάζουν έλλειψη ύπνου μπορεί να προσθέσουν ως και 9% παραπάνω θερμίδες από αυτές που δικαιούται ο οργανισμός κάθε μέρα (UC Berkeley).

2)      Ο κακός ύπνος μπορεί να φέρει την σύγκρουση ακόμα και στις καλύτερες σχέσεις Υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνετε σε αυτό;

3)  
Ο κακός ύπνος σχετίζεται άμεσα με το Alzheimer Και εδώ δεν μιλάμε απλά για προσωρινή έλλειψη συγκέντρωσης ή μνήμης. Σύμφωνα με μελέτη, ο κακός ύπνος επιτρέπει στον εγκέφαλο να εκτοξεύει νευροτοξίνες όπως η β-αμυλοειδής, που είναι υπεύθυνες για την νόσο Alzheimer.



Και όμως: Μια απλή αλλαγή μπορεί να φέρει την ψυχική και σωματική ηρεμία

Ήρθε η ώρα να αναφερθώ στα της επικεφαλίδας. Πολλοί μιλάνε για την ποιότητα του ύπνου, λύσεις για σωστές στάσεις, καλά μαξιλάρια κλπ κλπ. Όμως το μυστικό ενός καλού ύπνου ΔΕΝ κρύβεται μόνο από τις συνθήκες που επικρατούν στο κρεββάτι και στο υπνοδωμάτιο. Ο καλός ύπνος εξαρτάται και από τον ξύπνιο μας! (όπως θα λέγαμε λαικά).

Είναι πραγματικότητα ότι η ζωή μας και η ποιότητα του ύπνου μας μπορεί να αλλάξει ριζικά με μια και μόνο παρέμβαση: Να φροντίσουμε ώστε τουλάχιστον ΜΙΣΗ ΩΡΑ πριν από τον ύπνο μας να περνούμε μια ρουτίνα ηρεμίας απαλλαγμένη από κάθε ευθύνη. 

Πόσες φορές πριν κοιμηθείτε αρχίσατε να σηκώνεστε και να ξαναξαπλώνετε επειδή ξεχάσατε κάτι στην κουζίνα, ή έπρεπε να σημειώσετε κάτι κάτω, ή χρειαζόταν απλά να κάνετε μια σοβαρή κουβέντα που δεν είχατε τον χρόνο πριν….

 Προσπαθείστε λοιπόν να το αλλάξετε αυτό. Βάλτε μια συνέπεια και μια συνέχεια στον στόχο σας. Δεν θα αναλώνεστε πριν τον ύπνο για τίποτα άλλο πέρα από χαλαρά πράγματα. Μια ήρεμη μουσική, μια αγκαλιά με τους αγαπημένους σας, πλύσιμο δοντιών (απαραίτητο), μια μικρή αναφορά αισιοδοξίας και δύναμης για την επόμενη μέρα… Περιμένω τα αποτελέσματά σας!





Δημήτρης Μόρφης

Ψυχολόγος – Μεταπτυχιακός Φοιτητής MBA  
Gmail։ dimitrmorfis@gmail.com

Facebook:  Dimitris Morfis




No comments:

Post a Comment