Sunday 1 February 2015

«ΕΖΗΣΑ ΚΑΙ ΓΩ ΤΟ BULLYING!» - ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ



“One's dignity may be assaulted, vandalized and cruelly mocked, but it can never be taken away unless it is surrendered.” (Η αξιοπρέπεια κάποιου μπορεί να παραβιαστεί, να βανδαλιστεί και να χλευαστεί, αλλά δεν μπορεί να την πάρει κανείς αν δεν παραδοθεί) ― Michael J. Fox


Πέρα από το CyberBullying ή αλλιώς “Εκφοβισμός μέσω Διαδικτύου”, που είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, όλες και όλοι πιθανόν να έχουμε πέσει μες στην παγίδα του εκφοβισμού είτε σαν θύτες ή θύματα. Και αν νομίζετε ότι ο εκφοβισμός είναι σαν μόδα που κυκλοφορεί ΜΟΝΟ μες στο σχολείο κάνετε λάθος.

Το bullying εξαπλώνεται σαν επιδημία στην οικογένεια, στον εργασιακό χώρο, στις σχέσεις μας και παντού. Φαντάζει σαν μια τεράστια δοκιμασία – συμπεριφορά , που σκοπό έχει είτε ασυνείδητα ή ευσυνείδητα να κάμψει την αυτοεκτίμησή μας και το πιο σημαντικό…. Να μας κάνει λιγότερο λειτουργικούς και παραγωγικούς.

Το φαινόμενο αυξάνεται με γεωμετρική ακρίβεια

Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα θύματα, αλλά και για τους θύτες. Πριν μερικές μέρες γίναμε μάρτυρες ενός ακόμα επεισοδίου με θύμα ένα 9χρονο παιδί, που είχε την ατυχία να.. είναι μερικές τάξεις μικρότερες από τους θύτες του. Είτε έγινε για πλάκα, είτε για εκφοβισμό, το αποτέλεσμα για το μικρό παιδί που τραυματίστηκε σοβαρά φέρνει στο φως πολλά παραδείγματα σχολικού εκφοβισμού, που δεν τα βλέπουμε, αλλά τα ξέρουμε. 

Πόσο κοντά νοιώθω σε αυτό το παιδί! Στο σχολείο αντιλήφθηκα τις συνέπειες του να είσαι ήρεμος και να μην θέλεις να εμπλακείς στα διάφορα πειράγματα: Γίνεσαι άμεσα στόχος!!!

Έφθασα και γω στο σημείο να γυρίζω στο σπίτι κλαμένος και στεναχωρημένος, επειδή κάποιοι θέλησαν να κάνουν το σχολείο γήπεδο φαρσών και σπασίματος πλάκας. Πετώντας αντικείμενα, χλευάζοντας, δημιουργώντας επίθετα, και όσο το δυνατόν κάνοντας όλα αυτά πίσω από την σκιά των δασκάλων και καθηγητών τους. 


Η φωνή έχει δύναμη!


Θυμάμαι όταν το συζήτησα με τους δικούς μου έχοντας φτάσει στα όρια μου: Και άκουσα από το στόμα τους μια συμβουλή που βοήθησε πολύ: «Φώναξε δυνατά:  ΣΤΑΜΑΤΑ!!». Να σε ακούσουν όλοι. «Δεν θέλω πια να με ενοχλείς!!» Την άλλη μέρα το εφάρμοσα. Είχε απίστευτο αποτέλεσμα. Για πρώτη φορά οι θύτες μου άρχισαν να με παίρνουν στα σοβαρά. Και καταλάβαιναν ότι το εννοούσα!

Μπορεί ο θύτης να είναι τελικά θύμα;

Δεν έβλεπα την ώρα πολλές φορές να τελειώσω το σχολείο και να φύγω. Και τότε την ημέρα της αποφοίτησης είδα κάτι που συγκλονίστηκα και με σημάδεψε απίστευτα: Την μητέρα ενός παιδιού που ήταν θύτης μου να τον κυνηγάει και να τον χτυπάει στην αυλή του σχολείου , επειδή αποφοίτησε με άσχημους βαθμούς!
Ήταν ίσως από τις λίγες φορές που ένοιωσα λύπη για αυτόν που προσπαθούσε να μου σπάσει την αυτοπεποίθησή μου. Τελικά μήπως και οι θύτες είναι θύματα;

Μακροχρόνιες συνέπειες

Υπάρχουν μακροχρόνιες συνέπειες με την εκδήλωση του bullying; Φυσικά και υπάρχουν! Το χτύπημα στην αυτοπεποίθηση μπορεί να επηρεάσει όλες τις μακροχρόνιες σχέσεις, αφού μπορεί να παρεισφρήσουν η κατάθλιψη και το άγχος. Η εικόνα που διαμορφώνει το θύμα για τον εαυτό του, και ο εσωτερικός διάλογος που διαδέχεται τον τρόπο που αντιμετώπισε του θύτες του, μπορούν να γκρεμίσουν την αυτοεκτίμηση, τις επιδόσεις στο σχολείο και την κοινωνικοποίηση του παιδιού. Ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα επομένως είναι αυτό του ελέγχου των συναισθημάτων του μετέπειτα ενήλικα, διαδικασία που απότομα και απροκάλυπτα διακόπτεται από την δημιουργία και επανάληψη τέτοιων φαινομένων.

Οι τρείς συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν τους γονείς να εντοπίσουν σημάδια εκφοβισμού!


Και ερχόμαστε στο πρακτικό κομμάτι: Σημαντικές έρευνες έχουν δείξει ότι αν εφαρμοστεί η κατάλληλη τεχνική , τότε στα 10 πρώτα δευτερόλεπτα ο θύτης μπορεί να υποχωρήσει χωρίς να υπάρξει σοβαρή συνέπεια για καμία πλευρά. Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς όμως όταν το παιδί επιστρέφει από το σχολείο; Τρείς από τις τεχνικές που αποδεδειγμένα έχουν δείξει ότι λειτουργούν είναι:

1)      Να ρωτήσουν το παιδί τι θα ήθελε να αλλάξει στο σχολείο
2)      Να παρατηρήσουν και να αναγνωρίσουν ότι κάποιες φορές μπορεί να νοιώθει ένταση
3)      Να το ενθαρρύνουν να μιλήσει με περισσότερο αυτοπεποίθηση και να κάνει καινούργιες φιλίες.



Δημήτριος Μόρφης

Ψυχολόγος - Σύμβουλος Εργασίας - Φοιτητής MBA
E: dimitrmorfis@gmail.com
Linkedin: https://www.linkedin.com/pub/dimitrios-morfis/91/434/3aa
- See more at: http://confidencealerts.blogspot.com/#sthash.LUvQep2W.dpuf

Δημήτριος Μόρφης
Ψυχολόγος - Σύμβουλος Εργασίας - Φοιτητής MBA
E: dimitrmorfis@gmail.com
Linkedin: https://www.linkedin.com/pub/dimitrios-morfis/91/434/3aa
- See more at: http://confidencealerts.blogspot.com/#sthash.LUvQep2W.dpuf
- See more at: http://confidencealerts.blogspot.com/#sthash.Jq56XpDG.dpuf


No comments:

Post a Comment