Friday 1 May 2015

ΜΥΣΤΙΚΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΠΑΣΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ


Δουλεύοντας το τελευταίο διάστημα ως Σύμβουλος Εργασίας και έχοντας ένα ιστορικό ακόμα 6 χρόνων στο ίδιο αντικείμενο σε κρατικό οργανισμό, έχω ταυτόχρονα περάσει από την άλλη πλευρά:  την καρέκλα του ανέργου. Μετά από δυσκολίες και μια διαδικασία συνεχιζόμενης ωριμότητας μπορώ να πω επιτέλους, ότι πολλά από τα πράγματα που διαβάζουμε στο Διαδίκτυο ναι μεν υπάρχουν ως χρήσιμες συμβουλές αλλά δύσκολα εφαρμόζονται.

Γιατί αυτό;  Είναι σημαντικό να κάνεις μια καλή προετοιμασία για την συνέντευξη , να έχεις θετικότητα , να προετοιμάσεις καλά το βιογραφικό σου και το παραμύθι να συνεχιστεί. Τι θα γίνει όμως με την ψυχολογία σου; Με ποιες δυνάμεις μπορείς να προετοιμαστείς καλά για να βρεις την επόμενη σου δουλειά όταν:

·         Ζεις σε ένα περιβάλλον όπου η σκόπιμη μερικές φορές ή η μη εσκεμμένη κάποιες άλλες αρνητικότητα  σου κάνουν πλύση εγκεφάλου, και ενώ αναζητάς θετική ενέργεια , μένεις πίσω στους στόχους σου ψάχνοντας την;

·         Απολύθηκες ή παραιτήθηκες από την δουλειά σου, και κρεμιέσαι από το κράτος για να πάρεις μια ευκαιριακή οικονομική ανάσα, που ναι μεν την δικαιούσαι, αλλά δεν θα σου λύσει το πρόβλημα μέχρι τα βαθιά σου γεράματα;

Σε πολλές περιπτώσεις τίποτα δεν έρχεται έτοιμο στο πιάτο. Σε άλλες μπορεί να έρθει και να χαθεί μετά από μια οργάνωση χωρίς καλό σχεδιασμό και αποτελέσματα. Χωρίς συγκέντρωση και σχεδιασμό είναι σχεδόν αδύνατο να διαβάσεις «πίσω από τις γραμμές». Επομένως η τακτική σου παραμένει συμβατική, υποκειμενική, καταλήγοντας απλά στο συμπέρασμα: «Έχουμε κρίση, οι πολιτικοί μας έφεραν εδώ.»  Μπλα μπλα μπλα….

                                   ΜΥΣΤΙΚΑ ΦΑΝΕΡΑ ΠΟΥ ΛΙΓΟΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ

Ποια είναι τα μυστικά των ανθρώπων που πετυχαίνουν στην αναζήτηση αγοράς εργασίας σε μια τέτοια άσχημη περίοδο;  Ήρθε η ώρα για αποκαλύψεις:


 

Δεν λένε πολλά λόγια. Και όχι μόνο αυτό, αλλά βαστούν μικρό καλάθι με όλα αυτά που ακούνε γύρω τους. Έτσι φιλτράρουν σωστά τα γειτονικά ερεθίσματα και δεν επηρεάζονται εύκολα.
 
 Όσο και αν φαίνεται κάτι αδύνατο , το τολμούν και ας τους φαίνεται στην αρχή σαν ψέμα! Ναι μπορεί να φαίνονται σαν τους εξωγήινους να πιστεύουν άλλα από αυτά που μας επιβάλλει ο μικρόκοσμος και ο μακρόκοσμος γύρω μας, αλλά δεν τους αφορά. Το κάνουν ακριβώς επειδή ξέρουν ότι οι άλλοι δεν θα το δοκιμάσουν!

Οι κινήσεις τους στην αναζήτηση εργασίας κάθε άλλο παρά συμβατικές είναι. Αντί να στέλνουν ένα απλό email, ή να το παίζουν ανωτερότητα όπως κάνουν δυστυχώς συνανθρώποι μας , που νομίζουν ότι με τον να έχουν δυο και τρία πτυχία «θα με πάρουν αυτοί τηλέφωνο», κάνουν άλλες εξίσου ενδιαφέρουσες κινήσεις. Εκεί που κάποιοι εργοδότες δεν ιδρώνουν σε καμία περίπτωση αν στείλει ο άλλος το CV του μέσω email, η μειοψηφία κάποιων υποψηφίων εμφανίζεται ξαφνικά μπροστά τους, ζητά συνάντηση μαζί τους, κάνει ερωτήσεις για την εταιρεία, και βρίσκει τρόπους να παρακάμπτει τους διάφορους gatekeepers, που δικαιολογημένα λόγω των οδηγιών που πήραν, έχουν αναλάβει να παίζουν την κασέτα «Αφήστε μου τα στοιχεία σας και θα τα προωθήσω εγώ.» «Θα σας πάρουμε τηλέφωνο όταν έχουμε τα αποτελέσματα των συνεντεύξεων..» κλπ κλπ κλπ κλπ….

Αυτή είναι λοιπόν η πραγματικότητα στις μέρες μας. Κανείς δεν είπε ότι είναι σωστό να γίνεις στενός κορσές ενός εργοδότη, ή να πιέζεις μέχρι τελικής πτώσεως να σε δει κάποιος. Υπάρχουν τρόποι και τεχνικές, που με σωστή τακτική μπορεί να ξεχωρίσει κάποιος. Α μη τι άλλο, το ζητούμενο δεν είναι πάντα μέσα σε όλη αυτή την συμβατικότητα, να κυνηγάς σαν αυτοσκοπό την θέση.

Μπορείς όμως να δείξεις ότι νοιάζεσαι σαν να δουλεύεις ήδη εκεί, ότι η συνέντευξη θα ναι μια σπουδαία ευκαιρία να ανταλλάξεις απόψεις με έναν εργοδότη, και μέσα από μια εποικοδομητική εμπειρία να φύγεις με γνώση και ώθηση για το επόμενο βήμα. Ουτοπικό; Αν ναι τότε η αρνητικότητα και η μεμψιμοιρία είναι απολύτως σεβαστή επιλογή. Καλές επιτυχίες !



Θέλετε να μάθετε ποια άλλα πράγματα δύσκολα θα σας πουν σε μια αγορά εργασίας εν μέσω οικονομικής κρίσης; Εδώ και 3 χρόνια ασχολούμαι με συγγραφή άρθρων και μεταδίδω γνώσεις και τεχνικές σχετικές με το Διαδικτυακό Μάρκετινγκ και την Συμβουλευτική Εργασίας. Eπικοινωνήστε μαζί μου στο dimitrmorfis@gmail.com για το δικό σας πλάνο εργασίας!

Δημήτριος Μόρφης
Ψυχολόγος - Σύμβουλος Εργασίας - Φοιτητής MBA
E: dimitrmorfis@gmail.com
Linkedin: https://www.linkedin.com/pub/dimitrios-morfis/91/434/3aa
- See more at: http://confidencealerts.blogspot.com/#sthash.K8mU3DGZ.dpuf

No comments:

Post a Comment