Monday 7 April 2014

SAHAJA YOGA: ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΜΕΘΟΔΟΣ YOGA NA ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ;









Την προηγούμενη εβδομάδα ένας καλός φίλος, ο Πολύβιος Μυλωνάς,  με προσκάλεσε να πάω να ακούσω την ομιλία του σε έναν χώρο που δίνει έμπνευση για δημιουργία σε ένα στενάκι της Λευκωσίας, πάνω στο θέμα της Sahaja Yoga. Ο Πολύβιος είναι Εργοθεραπευτής, Διευθυντής του Κέντρου «Ανεμώνη» στην Λευκωσία, που φροντίζει με αγάπη για πολλά χρόνια παιδιά με σπαστική παράλυση και άλλες αναπηρίες. Του είπα λοιπόν ότι εκτός από το ότι θα έρθω να τον ακούσω, να μου επιτρέψει να γράψω στο blog κάποιες εντυπώσεις που μου άφησε η συνάντηση αυτή, η οποία κατέληξε σε μια ενδιαφέρουσα βιωματική εμπειρία.



Ας είμαι ξεκάθαρος։ Οι λόγοι που πήγα εκεί ήταν πολύ περισσότεροι στην αρχή από το να μάθω για μια ακόμα θεωρία της Yogas, όταν έχεις χίλιοακούσει διάφορες προσεγγίσεις, και έχεις φτάσει σε ένα σημείο να αγνοείς αφού δεν το δοκίμασες πρώτα. Τούτη την φορά παρόλα αυτά συνειδητοποίησα προτού πάω στο Εγκώμιο (http://www.egomiocy.blogspot.se/2014/04/blog-post_2.html) ότι ։



1)      Πάω να ακούσω έναν καλό φίλο.

2)      Πάω να ακούσω έναν επιστήμονα ο οποίος αφιλοκερδώς μοιράζεται γνώση με ανθρώπους που εκτιμά, γιατί απλά για κείνον όπως και για τους παρευρισκόμενους η χαρά του να μοιράζεσαι πνευματικά την γνώση είναι πολύ μεγαλύτερη από όποιο άλλο όφελος

3)      Η προσέγγιση έχει ήδη συζητηθεί αλλά δεν έχει εκτενώς αναλυθεί και δοκιμαστεί.

Ποια είναι τα συμπεράσματα που βγήκαν από την συνάντηση ։

Πρώτο και βασικό ότι πρέπει να ανοίξεις τους δίαυλους επικοινωνίας σου για να ακούσεις και συναισθημάτων σου για να δεχτείς. Κανένας από το ακροατήριο δεν πήρε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Η καθεμία και ο καθένας μας είναι διαφορετικές προσωπικότητες, όμως μας ένωσε η ανάγκη για να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας καλύτερα, να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να επικοινωνούμε με τον εσωτερικό μας κόσμο με έναν καλύτερο τρόπο από ό,τι σήμερα.

Ξεκινώντας η ομιλία μου άφησε πολλές απορίες. Υπάρχει λάθος και σωστό; Οι σκέψεις μέσω της Sahaja Yoga φυλακίζονται και απελευθερώνονται αργότερα, ή απλά τις αφήνουμε να κάνουν την διαδρομή τους και να φύγουν;

Αργότερα ενημερώθηκα։ Όλη η ένταση και η πίεση ξεκινά από συγκεκριμένα σημεία του σώματος, κάποια από τα οποία μπορεί και να αγνοούσαμε. Έχοντας σαν αφετηρία το ιερόν οστό, όπου η ροή του συναισθήματος μαζί με τη σκέψη ταξιδεύει προς τα πάνω, εντοπίζεις στο ενδιάμεσο σε ποια σημεία μπορεί να επιβαρυνθούμε από τις αρνητικές σκέψεις. Για να απελευθερωθεί το άγχος λοιπόν πρέπει να υποβάλουμε τον εαυτό μας σε συγκεκριμένες δηλώσεις, που θα βοηθήσουν να καθαρίσουμε την ψυχή, και να ζήσουμε στο πολυπόθητο «εδώ και τώρα».

Κάποιος θα σκεφτεί «Υποβολή»; Περιττά πράγματα. Παρόλα αυτά κάθε μέρα υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε σκέψεις που δεν βοηθούν, και όχι μόνο ανακυκλώνονται αλλά και συσσωρεύονται.


«Εσωτερικός διάλογος» - πόσο σημασία του δίνουμε; Πολλές φορές αποτυγχάνουμε να φροντίσουμε αυτό το κομμάτι, γιατι απλά αυτός δουλεύει υποσυνείδητα, και εμείς δεν έχουμε χρόνο να αναιρέσουμε ή να αντιπαραβάλουμε όποια αρνητική σκέψη ή συναίσθημα μας πολεμάει.


Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα. Απλά προτείνω να ακούσετε , να ζήσετε την εμπειρία και να κρίνετε ολοκληρωμένα. Όποιος θέλει να μάθει περισσότερα ευπρόσδεκτος να μου στείλει ένα email . Δεν σημαίνει ότι αυτή η προσέγγιση ταιριάζει στον καθένα και ότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι. Οι συναντήσεις είναι ανοιχτές για όλες και όλους. Θα χαρώ να μοιραστώ και την δική σας εμπειρία.


Δημήτρης Μόρφης
Ψυχολόγος – Μεταπτυχιακός Φοιτητής MBA  
Facebook:  Dimitris Morfis

No comments:

Post a Comment