Monday 24 February 2014

ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΙΣ ΜΗΤΕΡΕΣ




ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΜΑΣ

Είναι πολύ λίγες οι φορές που μπορούμε να καθίσουμε και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν υπάρχει χρόνος για να καθίσεις. Πόσο μάλλον για μια γυναίκα και μια μητέρα που ασταμάτητα και αδιάκοπα κάνει τόσα πράγματα μέσα στην μέρα, που δεν έχει χρόνο να σκεφτεί τίποτα για τον εαυτό της. Δεν υπάρχει ουσιαστικά ο εαυτός της, παρα μόνο αυτά που ΠΡΕΠΕΙ να γίνουν. Η σουπερ μαμά είναι το μοντέλο του ανθρώπου, που πιστεύει ακράδαντα ότι πρέπει να δουλέψει εντελώς μόνη της, να βρει εκείνη τις απαντήσεις, και να ξοδέψει όλη την δυνατή ενέργεια για να κάνει αυτά που την αφορούν και τα θεωρεί υποχρέωσή της. Κανένας άλλος δεν μπορεί να μοιραστεί αυτή την επένδυση ενέργειας, γιατι μόνο εκείνη θεωρεί τον εαυτό της υπεύθυνη για να τα βγάλει εις πέρας όλα. Τα ψώνια, την φροντίδα των παιδιών, τους λογαριασμούς, ακόμα και δουλειές των λοιπών συγγενών και φίλων, γιατι έχει απλά μια εσωτερική ευθύνη να αποδεικνύει συνέχεια το καλό της πρόσωπο.

Έρευνες που έχουν γίνει στην Αγγλία και στην Αμερική για αυτό το φαινόμενο μπορούν να μας πουν πολλά. Ένα μεγάλο δείγμα γυναικών που συμμετείχε σε πρόσκληση αμερικανικού πανεπιστημίου, ακόμα και όταν πείστηκε ότι βρίσκεται σε προστατευμένο περιβάλλον, και ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, έδωσε απαντήσεις που εκπλήσσουν! Όταν οι γυναίκες αυτές ρωτήθηκαν για τα αφεντικά τους, τις δουλειές τους, ή τις πόλεις που ζούσαν, ουσιαστικά …γύρισαν το θέμα πάνω τους και όχι σε αυτά που τους ρωτούσαν. Αντι να σχολιάσουν και να κρίνουν, άρχισαν να προτείνουν πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερα, όπως το να κοιμούνται λιγότερο ή να είναι περισσότερο οργανωμένες.
 

Πως αντανακλάται αυτό στην σύγχρονη κοινωνία; Το φαινόμενο της σούπερ μαμας μπορεί να πλήξει και άλλες προσωπικότητες ανθρώπων. Ένας υπάλληλος που θεωρεί ότι πρέπει να τελειώσει μόνος του χωρίς να ζητήσει βοήθεια, μια κόρη που πιστεύει ότι είναι η μόνη υπεύθυνη για να φροντίζει τους γονείς της, αγνοώντας τις προσωπικές της ανάγκες, και πολλά πολλά άλλα. Αυτού του είδους λοιπόν οι επίμονες συμπεριφορές, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε ψυχαναγκασμό, είναι στην ουσία υπεύθυνες για κάποιες άλλες συμπεριφορές, που συμβάλλουν όχι μόνο στο να μην υπάρχει υπευθυνότητα από κάποιους άλλους, αλλά και να δημιουργείται μια ατελείωτη σειρά εκμεττάλευσης. Το σύνδρομο αυτό έχει ξελασπώσει πολλούς πολιτικούς, εργοδότες, συζύγους με ανεύθυνη συμπεριφορά, αλλά πάνω από όλα: έχει περιορίσει σε απίστευτο βαθμό την δημιουργικότητα και τον αέρα ελευθερίας πολλών μαμάδων και άλλων θυμάτων, που αρνούνται να ρισκάρουν, να απαιτούν και να δημιουργούν κάτι καινούργιο. Για σκεφτείτε το. Μπορεί να περιορίσει ακόμα και μια ολόκληρη κοινωνία να πάει μπροστά!


Ποια είναι η λύση στο σύνδρομο αυτό που κρατάει εγκλωβισμένους πολλούς ανθρώπους; Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει μαγική λύση, και ό,τι και να κάνεις θα έχει σίγουρα κάποιο κόστος. Είναι εκπληκτικό το ότι πολλοί άνθρωποι δέχονται να επωμιστούν το βάρος να σκίζονται για τους άλλους, αφήνοντας τον εαυτό τους και τις ανάγκες τους πίσω. Είναι φαίνεται μεγάλο βάρος το να φροντίζεις τον εαυτό σου αν δεν το έχεις συνηθίσει. Όμως οι συνέπειες έρχονται αργότερα. Η το δέχεσαι και παίρνεις την ευθύνη για ό,τι πάθεις μετα , ή αποδέχεσαι ότι η υγεία και η ψυχική ισορροπία είναι ό,τι πιο πολύτιμο, ειδικά αν κινδυνεύεις να το χάσεις, και αλλάζεις ρότα. Ένας ενδεδειγμένος τρόπος είναι να το κάνεις με συγκεκριμένες τεχνικές και πιθανή συμβουλευτική υποστήριξη και βοήθεια, που θα στοχεύει σε εσωτερική ανακούφιση, κατανόηση και το δυνατόν γρήγορα αποτελέσματα. Το να φροντίζουμε τον εαυτό μας είναι επίσης μεγάλη υποχρεώση και ευθύνη, που όμως βελτιώνει στο μέγιστο τις συνθήκες ζωής μας, ακόμα και αν δεν το πιστεύουμε. 

Δημήτρης Μόρφης

Ψυχολόγος – Μεταπτυχιακός Φοιτητής MBA  
Gmail։ dimitrmorfis@gmail.com

Facebook:  Dimitris Morfis


No comments:

Post a Comment