Sunday 23 February 2014



Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΣΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Οι συμπεριφορές των παιδιών πολλές φορές οδηγούν τους γονείς σε πολλά αδιέξοδα. Ο μεγαλύτερος πειρασμός για έναν γονιό που έχει μπουχτίσει και θέλει να βρει μια λύση στο πρόβλημα, ή απλά να μοιραστεί μια σημαντική πληροφορία του παιδιού του, είναι να εκτονωθεί μέσα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, σε φίλους και γνωστούς, ώστε να φτάσει σε μια συναισθηματική κάθαρση. Παρόλο που η κάθαρση αυτή μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην εσωτερική ανακούφιση του γονιού, εν τούτοις ο κίνδυνος να χαθεί παντελώς η εμπιστοσύνη με το σπλάχνο του είναι τεράστιος!

Δείτε λοιπόν παρακάτω ποιες κοινοποιημένες προσωπικές πληροφορίες, ακόμα και αν δεν υπάρχει κακή πρόθεση, μπορούν να διαλύσουν την εμπιστοσύνη που έχετε χτίσει μαζί του:
1)      Τα προβλήματα σχέσης του παιδιού σας. Χώρισε με ένα αγαπημένο πρόσωπο και δεν ξέρετε πώς να τον/την βοηθήσετε; Τρέχετε στο facebook και ξεκινάτε απεγνωσμένους διαλόγους για να βρείτε λύση πως θα το στηρίξετε. Για να μην φτάσετε λοιπόν στο σημείο να δει το παιδί την κοινοποίηση μέσα από το δικό του προφίλ, ή να το μάθει από κάποιο συμμαθητή ή συμμαθήτρια, καλύτερα συζητήστε τους προβληματισμούς σας σε έναν καφέ και όχι στο ιντερνετ.
2)      Οι κακές του συνήθειες. Τρώει τα νύχια του ή βάζει ανάποδα τις κάλτσες του; Καλύτερα να το αντιμετωπίσετε με μια σωστή γονική ανατροφοδότηση παρά να το κάνετε βούκινο στο ιντερνετ.
3)      Οι κακοί του βαθμοί ή τιμωρίες. Αν θέλετε να μην φτάσει κάποια άσχημη πληροφορία για τους βαθμούς του σε ένα Πανεπιστήμιο των ονείρων του, καλύτερα να μην κοινοποιήσετε τις προσωρινές του δυσκολίες.
4)      Όταν είναι άρρωστο. Ζητάτε συμπαράσταση όταν έχει έναν απλό πυρετό και αρχίζετε να περιγράφετε λεπτομέρειες όπως συμπτώματα διάρροιας και εμετού; Όσο κι αν αισθάνεστε ότι θα λάβετε συμπαράσταση, τόσο ενήμεροι πρέπει να είστε ότι εκτός της συμπαράστασης μπορεί να υπάρξει κουτσομπολιό, αδιαφορία ή στην χειρότερη περίπτωση αντιδράσεις γέλιου και ειρωνίας από διάφορους και διάφορες «επαγγελματίες» κουτσομπόληδες.

Όλα τα παραπάνω όπως επίσης πολύ ιδιαίτερα στοιχεία σχετικά με προβλήματα του παιδιού με τον νόμο, η δυσκολία προσαρμογής του στο σχολείο με τους συμμαθητές, και άλλα, μπορεί να κλονίσουν την αξιοπιστία σας ως γονιός. Το να μοιράζεστε τέτοια πράγματα λοιπόν, δεν είναι το ίδιο όπως το να ανταλλάσετε ιδέες για δημιουργικά θέματα, ή να αναφέρεστε σε συνταγές και μόδα όπως σε άλλες περιπτώσεις. Το παιδί έχει και αυτό δικαιώματα στην ανωνυμία όπως και εσείς. Σκεφτείτε πως θα νοιώθατε εσείς αν ήσασταν στην θέση του και κάποιος άλλος έβγαζε τέτοιες πτυχές για σας στο διαδίκτυο. Καλύτερα λοιπόν να ζητάτε την γνώμη ενός ειδικού, ή τουλάχιστον να συζητάτε πρώτα με το ίδιο το παιδί τις ανησυχίες σας, προτού βγάλετε άπλυτα στην φόρα που θα οδηγήσουν σε μια καταστροφική εξέλιξη.

Δημήτρης Μόρφης

Ψυχολόγος – Μεταπτυχιακός Φοιτητής MBA  
Gmail։ dimitrmorfis@gmail.com

Facebook:  Dimitris Morfis


No comments:

Post a Comment