Wednesday 12 March 2014

ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ;

Συμβιβασμός: Η απαρχή μιας πιθανής αποτυχίας

Απο την στιγμή που γεννιόμαστε πολλοί άλλοι άνθρωποι επιλέγουν για μας. Αυτό είναι κάτι που το μαθαίνουμε από μικροί. Η απόπειρα των γονιών και της κοινωνίας να περιορίσουν τους «κινδύνους», είναι η απαρχή της εισόδου του συμβιβασμού στην ζωή μας. Το κηνύγι λοιπόν της επιτυχίας ξεκινά με το να συμβιβαζόμαστε με την λιγότερο επώδυνη λύση και όχι με το να ρισκάρουμε.

Όπως θα φανεί στην συνέχεια ο συμβιβασμός που οδηγεί σε μετριοπάθεια και έλειψη ευθύνης και πρωοτοβουλίας δεν έχει καμία σχέση με το να βάζουμε οριοθετημένους προσεκτικούς στόχους. Γιατι όταν ξεκινάς να βάζεις στόχους, είσαι πλέον πεπεισμένος-η ότι η αποτυχία μπορεί να είναι ένα δυνατό ενδεχόμενο.










Μεγαλώνοντας σε ενα περιβάλλον που η υπερπροστασία μπορεί να δημιουργήσει τον φόβο και την αναστολή

Το σχολείο είναι μια μεγάλη ευκαιρία για ένα παιδί να μάθει να ρισκάρει, να αποτυχαίνει και να πετυχαίνει από τα διδάγματα που φέρνουν οι εμπειρίες του. Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις το παιδί αγκιστρώνεται σε μια κατάσταση, που δεν του δίνει τα χρονικά και ποιοτικά περιθώρια να αναπτυξει την προσωπικότητά του, πέρα από την υποχρέωση να επεκτείνει τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις του. Αντίστοιχη κατάσταση συμβαίνει και στο σπίτι.

Μέσα λοιπόν σε αυτό το περιβάλλον,  μεγαλώνοντας ανακαλύπτεις σιγά σιγά ότι οι προσδοκίες σου είναι πολύ ελάχιστες μπροστά σε αυτές που έχουν οι άλλοι για σενα. Πως θα το ανταγωνιστείς αυτό;  Φαίνεται ότι το να επιλέγεις την λιγότερο επώδυνη λύση όπως έχεις μάθει  δεν είναι πάντα το ιδανικό.

Φυσικά το να κατηγορείς  για πάντα τους γονείς και το σχολείο για το ότι σε προέτρεψαν σε λάθος επιλογές και περισσότερους συμβιβασμούς έχει και μια ημερομηνία λήξης. Την στιγμή που είμαστε ενήλικες και αναλαμβάνουμε το τιμόνι, η ευθύνη εναπόκειται σε μας.



Υπάρχουν και άλλα εξωτερικά ερεθίσματα πέρα απο τα πολυ οικεία που μας επηρεάζουν..

Πέρα από το να ζεις σε μια κοινωνία μεγαλωμένη μέσα στις αναστολές, η φτώχεια, η οικονομική κρίση και άλλοι κοινωνικοί παράγοντες αυξάνουν περισσότερο τον φόβο, το στρες και την κατάθλιψη. Το κίνητρο λοιπόν για επιτυχία μέσα σε αυτές τις συνθήκες αντικαθίσταται εύκολα από το κίνητρο της αποτυχίας. Ναι είναι αλήθεια ότι το να ξεπεράσεις τα εμπόδια, μπορεί να περάσεις μέσα από πολλές δυσκολίες και ταπεινωτικές καταστάσεις.



Παρόλα αυτά ήρθε καιρός να επαναξιολογήσουμε αυτά που πιστεύουμε









Πως μπορεί λοιπόν κανείς μετά από όλα αυτά να μιλήσει για τα καλά μιας αποτυχίας. Απλά συνεχίστε την ανάγνωση και θα μάθετε κάποιους λόγους πως μπορεί η αποτυχία να γίνει το βήμα πρίν το καλύτερο:

1)      Με την αποτυχία δίνεται άμεσα η ευκαιρία να φύγουν τα άχρηστα. Και όταν λέμε άχρηστα εννοούμε λάθος τακτικές, κακοί χειρισμοί , επιπόλαιοι και αυθόρμητοι σχεδιασμοί.  Μην ξεχνάμε ότι το κλειδί για το κάθε αποτέλεσμα το έχει ο καθένας μας ξεχωριστά και όχι οι άλλοι.
2)      Η αποτυχία μπορεί να μας δώσει την ευκαιρία να σταματήσουμε να προσποιούμαστε ότι είμαστε κάποιοι άλλοι από αυτό που πραγματικά μπορούμε να είμαστε και να γίνουμε. Αυτό θα συνεισφέρει στο να κατευθύνει την ενέργειά μας μόνο εκεί που χρειάζεται.
3)      Η αποτυχία θα δοκιμάσει τον βαθμό πειθαρχίας και θέλησης που έχουμε. Γιατι σημασία έχει το «μετά», και όχι μόνο το «πριν» και το «κατά την διάρκεια».
4)      Τέλος η αποτυχία βοηθά στο να καταλάβουμε ποιοι μας στηρίζουν πραγματικά και ποιοι όχι. Οι μάσκες πέφτουν και όλη η αλήθεια για το ποιοι μας νοιάζονται αποκαλύπτεται.

         O επίλογος της δικής μας ευθύνης είναι ο μόνος δρόμος να κάνουμε την αποτυχία επιτυχία


Και όμως υπάρχει μια μεγάλη αλήθεια. Αλήθεια που ο ίδιος ο φιλόσοφος Πλούταρχος (όχι ο καλλιτέχνης)  στα αρχαία ελληνικά χρόνια είπε: «Ό,τι πετυχαίνουμε έσω μας, αλλάζει την εξωτερική μας πραγματικότητα». Ναι, εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την ζωή μας. Δοκιμασίες πάντα θα υπάρχουν. Το θέμα δεν είναι να ζούμε χωρίς να το μετανοιώνουμε. Είναι να μην σιχαινόμαστε τον εαυτό μας για το ότι μετανοιώσαμε. Η αποτυχία που δεν έχει να μας προσφέρει τίποτα και δεν μας κινητοποιεί στο να γίνουμε καλύτεροι, κρύβει ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους για μας και την ψυχολογική μας ταυτότητά. Η εξωτερική επιτυχία απο την άλλη πλευρά μπορεί να οδηγήσει στον μόνιμο συναισθηματικό εφησυχασμό, αν δεν ξέρουμε να την χειριστούμε σωστά.

Δημήτρης Μόρφης

Ψυχολόγος – Μεταπτυχιακός Φοιτητής MBA  
 
Gmail։ dimitrmorfis@gmail.com

Facebook:  Dimitris Morfis


No comments:

Post a Comment