Monday 13 April 2015

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ




Είστε ευχαριστημένες και ευχαριστημένοι από τον τρόπο που δικτυώνεστε για την καλύτερη επαγγελματική σας ανέλιξη;  Βλέπετε αποτελέσματα;  Σίγουρα ναι σε κάποιες περιπτώσεις. 
 
Μια καλή σας εμφάνιση σε ένα γεγονός δικτύωσης όπως μια επαγγελματική εκδήλωση ή συνάντηση μπορεί να δημιουργήσει μια πρώτη άριστη εντύπωση σε κάποιον. Είναι αρκετό αυτό για τον επαγγελματία, διευθυντή, μάνατζερ, ανώτερο στέλεχος για να σας προσλάβει;

Φυσικά και δεν είναι. Σε μια επαγγελματική συνάντηση γίνονται τόσες ενδιαφέρουσες συζητήσεις που ούτε δεν θα ονειρευόμασταν κάποιες φορές να συμμετέχουμε, ούτε θα βρίσκαμε τον τρόπο να μπούμε στο θέμα μαζί με τους συνομιλητές.

Συζητήσεις τέτοιες όπως και άλλα γεγονότα σε ένα meeting που δεν είναι και τόσο εμφανή, μπορεί να αποτελέσουν ένα σημαντικό βήμα για να έρθετε πιο κοντά σε έναν εργοδότη. Η να έρθετε πιο κοντά σε αυτό που λένε hidden job market (κρυφή αγορά εργασίας).

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΤΕ

Ποια είναι τα μυστικά για να ξεχωρίσετε όμως με την δικτύωση που κάνετε;

Κάποια μυστικά δικτύωσης που λίγοι γνωρίζουν καλά για να  χειριστούν, αλλά και αρκετοί δεν λαμβάνουν τόσο υπόψη είναι:

1)            Δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσεις να δικτυώνεσαι όταν τελειώσεις το σχολείο ή έχεις απολυθεί από την δουλειά σου. Σε μια αγορά εργασίας τόσο αμφίβολη, η δικτύωση ενώ σπουδάζεις ή εργάζεσαι μπορεί να αποδειχθεί παραπάνω από πολύτιμη.

2)            Μπορείς να κάνεις δικτύωση σε μέρη που δεν φαντάζεσαι ή που οι περισσότεροι δεν θα ασχοληθούν, όπως σε ένα πάρτυ, μια συνάντηση για καφέ, περιμένοντας στην γραμμή μιας υπηρεσίας, όταν ταξιδεύεις στο αεροπλάνο και συνομιλείς με τον διπλανό σου.

3)            Σε ένα event δικτύωσης η ουσία δεν είναι να βρεις άτομα που θα σε βάλουν στην αγορά εργασίας, αλλά να χτίσεις επαγγελματικές σχέσεις ποιότητας. Σκεφτείτε τι άγχος θα είχατε αν προσεγγίζατε ένα διευθυντή μόνο και μόνο για να του ζητήσετε δουλειά: Θα εκπέμπατε σίγουρα ανασφάλεια, άγχος και κακή γλώσσα σώματος παρά το γεγονός ότι οι προθέσεις σας μπορεί να είναι οι καλύτερες.


4) Η επιτυχημένη δικτύωση ολοκληρώνεται όταν υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον και όφελος και για τις δυο πλευρές. Πρέπει να αναρωτηθείς:  Τι θα κερδίσει αυτός που θα μιλήσεις μαζί του; Πως θα προωθήσεις την καλή του εικόνα στο άτομο που σε συνέστησε; Τι προσδοκίες έχει από σένα μετά την σύσταση;







Το πιο σημαντικό όμως το αφήνω για το τέλος: Να μην ξεχνάς τους δικτυωτές σου ειδικά όταν η δικτύωση αποβεί σε μια επαγγελματική συνεργασία. Σύστησε και πρόβαλλέ τους σε σημαντικές παρουσιάσεις, και μάλιστα σε περίπτωση που η σύσταση έχει συνοδευτεί από σημαντική επαγγελματική καθοδήγηση παρουσίασε τους ως μέντορές σου.

 ΚΑΙ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ

Παρουσιάσεις σχετικές με καλύτερους τρόπους δικτύωσης μέσα στο διαδίκτυο υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις Δείτε για παράδειγμα εδώ

 Εδώ και 3 χρόνια ασχολούμαι με συγγραφή άρθρων και μεταδίδω γνώσεις και τεχνικές σχετικές με το Διαδικτυακό Μάρκετινγκ και την Συμβουλευτική Εργασίας. Όποια και όποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερες τεχνικές του πώς να αποφεύγει τα λάθη στην δικτύωση και να καταλήγει σε ποιοτικές επαφές που θα διευρύνουν το επαγγελματικό του προφίλ , ας επικοινωνήσει μαζί μου στο dimitrmorfis@gmail.com



Δημήτριος Μόρφης

Ψυχολόγος - Σύμβουλος Εργασίας - Φοιτητής MBA
E: dimitrmorfis@gmail.com
Linkedin: https://www.linkedin.com/pub/dimitrios-morfis/91/434/3aa


 

No comments:

Post a Comment