Saturday, 17 January 2015

Η ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙΣ





Ζούμε στην εποχή της οικονομικής κρίσης οπου οι παρεξηγήσεις δυναμιτίζονται και μπορούν να ξεσπάσουν από την μια στιγμή στην άλλη. Για οποιονδήποτε λόγο, σε οποιαδήποτε σχέση, μεταξύ αγνώστων, γνωστών, υμετέρων και ημετέρων. 

Δεν χρειάζεται να ρωτήσω πόσες φορές βρεθήκατε στο σημείο να είστε κομμάτι μιας παρεξήγησης. Παρεξήγηση που δημιουργήθηκε είτε από σας ή από άλλους.  Για κάτι που είδαμε, αλλά το μεταφράσαμε χωρίς να έχουμε στοιχεία, κάτι που ακούσαμε και μας πείραξε επειδή απλά είχαμε μια κακή μέρα…. Κάτι που για να αποφύγουμε τάχα την αρνητική εξέλιξη δημιουργούμε μια παρεξήγηση για να προφυλαχθούμε και άλλα τόσα παραδείγματα….


Από όποια πλευρά και να είμαστε, η θέση μας τείνει να γίνει πολύ άβολη. Και αυτό γιατι η έκβαση των συναισθημάτων μας θα εξαρτηθεί όχι μόνο από την σωματική και ψυχική ενέργεια που επενδύουμε, αλλά και από την αντίδραση των άλλων και από το πώς θα αξιολογήσουμε μέσα μας με τον εσωτερικό διάλογο την όλη κατάσταση.



Εννοείται βέβαια ότι η παρεξήγηση δεν συνεπάγεται απαραίτητα έναν καβγά ή μια έντονη διαφωνία. Μπορεί στον δρόμο να δούμε κάτι για το οποίο δημιουργούμε μια τόσο ισχυρή εντύπωση, που όταν στο τέλος ξεχάσουμε ή μας επισημάνουν κάτι κρίσιμο που διέφυγε από την προσοχή μας, θα πούμε αυθόρμητα.. «Πρόκειται για παρεξήγηση». 

Α) Υπάρχει αρχή μέση και τέλος σε μια παρεξήγηση;
Οι παρεξηγήσεις μπορεί να ξεκινήσουν πολλές φορές από διάφορα , όπως λέμε και στην καθομιλουμένη «απωθημένα» . Αν θέλει κάποιος να το δει πιο επιστημονικά βέβαια, θα σκεφτεί ότι ξεκινάνε από τις σκέψεις , τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές που συνθέτουν όλο αυτό που λέμε «στάση ζωής». Η στάση ζωή μας καθορίζει και το πώς θα αρχίσει και το πώς θα τελειώσει μια κατάσταση που εμπλεκόμαστε. Φιλίες, σχέσεις πολλών ετών μπορούν να διαλυθούν από την μια στιγμή στην άλλη αν δεν έχει καλή έκβαση μια παρεξήγηση. Το σημαντικότερο όμως που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι η παρεξήγηση σχεδόν ποτέ δεν ξεκινά απο έξω μας, αλλά απο μέσα μας!!!

Β) Σημαντική έρευνα απαντά σε κάτι που μας διαφεύγει!
Ενδιαφέρουσα έρευνα έρχεται να αποδείξει ότι είναι πολύ δύσκολο να αισθανόμαστε και να χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα την λογική. Γιατί το λέω αυτό; Γιατι μια παρεξήγηση μπορεί να ξεκινήσει αυθόρμητα λόγω του ότι νοιώθουμε παρορμητικά απέναντι σε κάτι, χωρίς να δώσουμε χρόνο να δούμε όλα τα δεδομένα λογικά προτού βγάλουμε συμπέρασμα!

Ο Dr Antony Jack που έκανε πρώτος την έρευνα σε δείγμα φοιτητών κολλεγίου και εξέδωσε στο περιοδικό “Neuroimage” (Jack et al., 2012) συμπέρανε ότι , πέρα από τις παρεξηγήσεις, υπάρχουν και άλλα παραδείγματα που μας δείχνουν ότι το να βασιζόμαστε μόνο σε ένα από τα δύο , ή λογική ή συναίσθημα, είναι καθοριστικό.  Και αυτό γιατι ο τρόπος που επεξεργαζόμαστε τα πράγματα, καθορίζει και το τι αποφάσεις παίρνουμε για αργότερα! 

Οι παρεξηγήσεις λοιπόν μπορεί να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό, να ενισχύσουν ή να καταστείλουν στοιχεία που είναι σημαντικά για μια σωστή στάση ζωής. 


Γ) Πως μπορούμε να τις ελαττώσουμε; (και φυσικά δεν εννοώ να τις μηδενίσουμε)

1)      Δίνοντας χρόνο να καταλαγιάσει η παρόρμηση ώστε να βγάλουμε καλύτερα «λογικά» συμπεράσματα. Αν επιχειρούμε να δώσουμε ερμηνεία στην πρόθεση μόνο με βάση το τι νοιώθουμε, έχουμε πολλές πιθανότητες να μην καταλήξουμε σε μια ευτυχή έκβαση των πραγμάτων.

2)      Φροντίζοντας τον «εσωτερικό» μας «διάλογο». Αυτό σημαίνει ότι μαθαίνουμε μιλώντας με τον εαυτό μας να τον σεβόμαστε όπως σεβόμαστε τους άλλους, χωρίς να υποκύπτουμε σε άγραφους κανόνες «πρέπει» που καταπιέζουν την ομαλή ψυχολογική ανάπτυξη. Κανόνες που μας τους μετέδωσαν ή τους προσλάβαμε με λανθασμένο τρόπο, και που μας κάνουν να ξεσπούμε εύκολα σε τρίτους, χωρίς να έχουμε εκφράσει αυτό που πραγματικά θέλουμε στα άτομα με τα οποία υπάρχει μια συναισθηματική σύγκρουση.

3)      Ζητώντας διευκρινήσεις: Πχ παρόλο το γεγονός ότι φαίνεται εύκολο να βγάλουμε ένα συμπέρασμα , ρωτούμε για διευκρινήσεις που θα βοηθήσουν και εμας να καταλήξουμε σε κάτι που θα ωφελήσει και όχι θα υποβαθμίσει.

4)      Και τέταρτο και τελευταίο: Αναπτύσσοντας συζητήσεις και σχέσεις που θα βοηθούν στο να βγαίνει όσο το δυνατόν περισσότερο ένα δίδαγμα που θα ωριμάσει περισσότερο όλες τις πλευρές. Επιζητώντας να ενδυναμώσουμε τον άλλον, ταυτόχρονα φροντίζουμε και την ψυχή και την ψυχολογία μας ότι κάναμε το καλύτερο δυνατό. Εκπαιδευόμαστε και διατηρούμε την συνοχή με το να επικεντρωνόμαστε σε αυτά που συμφωνούμε, και όχι μόνο στις διαφωνίες μας.

Και επειδή είμαστε λαός και έθνος που του ταιριάζει το επάγγελμα του «πυροσβέστη», αφού πολλές φορές προσπαθούμε να «σβήσουμε» μια φωτιά χωρίς απαραίτητα να υπάρχει , καλό είναι να διοχετεύουμε τον παρορμητισμό με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούμε και όχι να καταστρέφουμε. Παρεξηγήσεις θα υπάρχουν πάντα. Ακόμα και αν δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, μια παρεξήγηση δεν χρειάζεται να οδηγήσει στην καταστροφή, αλλά στην πιο ουσιαστική ερμηνεία των καταστάσεων χωρίς ο εσωτερικός μας κόσμος να καταντά να γίνεται εμπόδιο.

Εδώ και 10 χρόνια εκπαιδεύω και εκπαιδεύομαι στο να συνεισφέρω σε τρόπους σωστής ψυχολογικής επίλυσης καταστάσεων που δημιουργούν παρεξηγήσεις σε προσωπικές και εργασιακές σχέσεις. 

Δεν είναι ποτέ αργά να μάθετε να διαχειρίζεστε μια παρεξήγηση. Για τους τρόπους και τις τεχνικές που θα σας κάνουν να εξελίξετε την δική σας «στάση ζωής» προς το καλύτερο, επικοινωνήστε μαζί μου στο dimitrmorfis@gmail.com και στο Linkedin προφίλ μου https://www.linkedin.com/profile/view?id=326537266&trk=nav_responsive_tab_profile


Δημήτριος Μόρφης
 
Ψυχολόγος - Σύμβουλος Εργασίας - Φοιτητής MBA

E: dimitrmorfis@gmail.com

Linkedin: https://www.linkedin.com/pub/dimitrios-morfis/91/434/3aa
- See more at: http://confidencealerts.blogspot.com/#sthash.LUvQep2W.dpuf
Δημήτριος Μόρφης
 
Ψυχολόγος - Σύμβουλος Εργασίας - Φοιτητής MBA

E: dimitrmorfis@gmail.com

Linkedin: https://www.linkedin.com/pub/dimitrios-morfis/91/434/3aa
- See more at: http://confidencealerts.blogspot.com/#sthash.LUvQep2W.dpuf
Δημήτριος Μόρφης

Ψυχολόγος - Σύμβουλος Εργασίας - Φοιτητής MBA

E: dimitrmorfis@gmail.com

Linkedin: https://www.linkedin.com/pub/dimitrios-morfis/91/434/3aa
- See more at: http://confidencealerts.blogspot.com/#sthash.LUvQep2W.dpuf


2 comments: