Sunday, 5 April 2015

Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΜΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ;


Όλες και όλοι λίγο πολύ ξέρουμε τι αξίζουμε και τι δικαιούμαστε. Αν η γνώση ήταν το μόνο πράγμα που χρειαζόμασταν για να είμαστε επιτυχημένοι, θα ήταν αρκετό.

Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως ο παράγοντας συναίσθημα μας θυμίζει πως είναι να επιλέγεις κάτι ή να φθάνεις κάπου θέλοντας ή μη, απλά επειδή ένοιωσες ότι δεν είσαι αρκετός για να πας ψηλά.

Η φωνή μέσα μας


Μια φωνή μέσα μας ,όπως συνηθίζουμε να λέμε στην καθημερινότητα, άλλοτε μας εκτοξεύει και άλλοτε.. μας πετάει στο λάκκο. Αυτή η φωνή έχει μελετηθεί ήδη από τα πρώτα χρόνια της Ψυχολογίας σαν επιστήμη και καθιερώθηκε σαν όρος με την ονομασία «Εσωτερική Κριτική» απο τον Elliot το 1992. Είναι εκείνη η φωνή που μας παρέχει με αρνητικά σχόλια σε ο,τιδήποτε κάνουμε. 

Είναι οι φωνές που μπορεί να ακούσουμε μέσα μας: «Πάλι τα κανες θάλασσα». «Πρέπει να βάζεις πρώτα τους άλλους μπροστά και μετά εσένα». «Πιθανόν να αποτύχεις στο τεστ».

Σας θυμίζουν κάτι;  Σκεφτείτε να είστε στην φάση μιας επαγγελματικής αξιολόγησης ή συνέντευξης τι μπορεί να γίνει: Τα αρνητικά σχόλια μπορεί να επηρεάσουν κάθε βήμα της επαγγελματικής καριέρας. Πιθανόν να σαμποτάρουν την απόδοση σε μια συνέντευξη, φέρνοντας ένα βήμα μπροστά στην πεποίθηση ότι υπάρχουν θετικές και αρνητικές απαντήσεις.

Λέξεις και σκέψεις που μπορούν να μας πάνε πολύ πίσω



«Είσαι τόσο χαζός – ή να μην έχεις βρει μια καριέρα ακόμα, όλοι οι άλλοι έχουν βρει.»

«Θα πας να δεις σύμβουλο για να βοηθήσεις την καριέρα σου; Πρέπει να είσαι πολύ αδύναμος χαρακτήρας.»

«Δεν μπορείς να γίνεις οδηγός λεωφορείου. Αν γίνεις δικηγόρος θα αποκτήσεις περισσότερο γόητρο.»

«Είσαι τυχερός που πήρες τέτοιους βαθμούς. Κατά βάθος δεν το άξιζες.»

Πολλές κρίσιμες αποφάσεις στην ζωή κρίνουν το δρόμο του καθένα όταν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις.Η πίστη και αποδοχή των αρνητικών αυτών σκέψεων μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη εγκατάσταση αυτών των σκέψεων μέσα μας. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αυτό-αμφισβήτηση , χαμηλή αυτοεκτίμηση, μειωμένες επιδόσεις, αναποφασιστικότητα,  και μη ικανοποιητική επιλογή καριέρας.

 Μετά από αυτά πιθανόν να αναρωτηθείτε: Υπάρχει η άλλη πλευρά στο παιχνίδι της ζωής;

Το παιχνίδι του Εσωτερικού Διαλόγου : Το πιο μεγάλο στοίχημα

Και όμως όχι απλά υπάρχει, αλλά την ξέρουμε και πολλές φορές δεν της δίνουμε την σημασία που πρέπει. Και αυτή η πλευρά λέγεται: «Εσωτερικός Διάλογος».

Ο Εσωτερικός Διάλογος μπορεί να μας οπλίσει με πολλές τεχνικές. Δυο εξ αυτών είναι η τεχνική «Μόνο επειδή» και «Αυτό που έμαθα από σένα».

Δείτε μερικά παραδείγματα:

«Μόνο επειδή δεν τέλειωσα το κολλέγιο, δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορώ να διαπρέψω αλλού.»

«Φίλε αυτό που έμαθα από σένα είναι ότι μέχρι να φτάσω τα 18 δεν θα τα καταφέρω να μπω Πανεπιστήμιο. Κάνεις λάθος! Η αξία μου δεν εξαρτάται από το εκπαιδευτικό μου επίπεδο.»


Το παιχνίδι με τις καρέκλες



O Elliot βλέποντας το χτύπημα που είχαν αυτά τα μηνύματα στην αυτοπεποίθηση του πελάτη του, τον έβαλε να καθίσει σε μια καρέκλα απέναντι από εκείνη που ήταν, και να κοιτάξει τον εαυτό του στα μάτια. Αφού ο πελάτης αμφισβήτησε τις αρνητικές αυτές σκέψεις, τότε μπόρεσε να προχωρήσει σε αποφάσεις χωρίς να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό αρνητικά από τις παρεμβατικές αυτές ιδέες στο μυαλό του. 

Για ποιους είναι χρήσιμη η εκπαίδευση σε έναν καλύτερο εσωτερικό διάλογο


Η εκπαίδευση σε έναν καλύτερο εσωτερικό διάλογο μπορεί να είναι χρήσιμη σε :

Α) Φοιτητές που δίνουν δύσκολα μαθήματα και έχουν μεγάλη αγωνία να τα καταφέρουν
Β) Άνθρωποι που θέλουν να αλλάξουν επαγγελματική καριέρα
Γ) Γονείς που δεν μπορούν να βάλουν σωστή οριοθέτηση στο περιβάλλον τους
Δ) Άνθρωποι που έχουν την αρνητική πεποίθηση ότι δεν αξίζουν την σχέση που ονειρεύονται

Και αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα.
Κανείς δεν πρόκειται να αναλάβει ευθύνη του εσωτερικού μας διαλόγου πέρα από μας.  Σε τέτοιους καιρούς με τέτοια δύσκολα εξωτερικά μηνύματα και ερεθίσματα, πέρα από το υποστηρικτικό περιβάλλον είναι ώρα να ξεκινήσουμε να μάθουμε να αγαπάμε και να τρέφουμε τον εαυτό μας καλύτερα από το να τον γεμίζουμε με σκέψεις και ιδέες που μόνο ρεαλιστικές δεν αποδεικνύονται να είναι.

Για κάποιον που δεν είναι ακόμα έτοιμος να αντιμετωπίσει τις καρέκλες του Elliot και τις αρνητικές φωνές, το να παρατηρήσει την διαδικασία να γίνεται σε άλλους σε ένα γκρουπ είναι μια μοναδική εμπειρία. 

Δημήτριος Μόρφης
Ψυχολόγος - Σύμβουλος Εργασίας - Φοιτητής MBA
E: dimitrmorfis@gmail.com
Linkedin: https://www.linkedin.com/pub/dimitrios-morfis/91/434/3aa
- See more at: http://confidencealerts.blogspot.com/#sthash.LUvQep2W.dpuf

No comments:

Post a Comment