Friday, 27 February 2015

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΠΟΤΥΧΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ/ΚΑΠΟΙΑ ΠΙΣΩ;



Παρόλο που η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου πέρασε πριν κάποιες εβδομάδες, εντούτοις πάντα μένει στο μυαλό σαν μια μέρα που θέλει να μας θυμίσει  ότι ο έρωτας υπάρχει παντού. Άνθρωποι που είναι μαζί, άνθρωποι που θέλουν να είναι αλλά δεν μπορούν. Και άλλοι που ΔΕΝ είναι πλέον μαζί, αλλά θα το ήθελαν…


Χώρισες με την/τον σύντροφο; Μην ανησυχείς! Υπάρχουν οι χιλιάδες πηγές που θα σου αραδιάσουν ένα κατεβατό για το τι πρέπει να κάνεις για να κερδίσεις τον άνθρωπό σου πίσω. Βρες τι λάθη έκανες και διόρθωσέ τα, απομακρύνσου, μην της/του μιλάς για λίγο μπλα μπλα μπλα.

Χρόνος διαθέσιμος για να κάνεις τα πάντα να ευχαριστήσεις τον άλλον! Να δείξεις ότι είσαι διαφορετικός, οτι άλλαξες… να φέρεις αποδείξεις… να προσπαθήσεις… Όλα για τον άνθρωπο που κάποτε σε αγάπησε για αυτό που ήσουν στην αρχή (ή και λίγο πριν το τέλος…) .


Σε άλλες περιπτώσεις η προσπάθεια να τον κερδίσεις πίσω μπορεί να είναι αρκετή. Σε άλλες… καταστροφή…. Ξαφνικά αντιλαμβάνεσαι ότι ό,τι έκανες για τον άνθρωπο που νοιάζεσαι δεν είναι αρκετό; Τι έφταιξε δηλαδή; Αφού προσπάθησες! Διάβασες σωστά τις οδηγίες. Εφάρμοσες κατά γράμμα τις λύσεις που θεώρησες ότι είναι σωστές. Και;

Αρχίζει πιθανόν μια κατηφόρα. Όπως ο ιδρώτας που έδωσες για να τον/την κερδίσεις πίσω. Απογοήτευση, εσωτερικό μούδιασμα, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις ψυχρότητα, απάθεια, ανάλογα τι προσωπικότητα έχει ο καθένας μας. 

Θα πας σε έναν καλό ψυχολόγο, φίλο, γονιό, αδερφό… ναι όλοι έχουν μια καλή πρόθεση. Ποτέ δεν αμφέβαλλα. 


Δεν θα θελες να μπορούσες να φυλάξεις όλη αυτή την ενέργεια από όλη αυτή την προσπάθεια που έκανες; Πως γλυτώνει κανείς χρόνο και ένταση ενώ ο άνθρωπος που νοιάζεσαι δεν έχει μπει καν στον κόπο να ξαναπάρει τηλέφωνο;

Μπορείς να ακολουθήσεις λοιπόν κάποιες ή όλες τις 3 παρακάτω συμβουλές. Όμως το τέλος του άρθρου ίσως σε οδηγήσει κάπου που δεν φαντάζεσαι. Γιατί;

Συμβουλή 1) Σίγουρα νοιώθεις απαίσια. Σκέφτεσαι λάθη σου, τι μπορούσε να διορθωθεί και δεν το πρόλαβες και άλλα. Το τρίκ σε αυτή την περίπτωση είναι να μην συνδέσεις το συναίσθημα με την απελπισία. Ναι νοιώθεις απαίσια, γιατι έχεις το δικαίωμα να νοιώθεις άσχημα, και όχι επειδή σε έπιασε η απελπισία. 

Συμβουλή 2) Αν συνεχίσεις να απασχολείς τον άλλον με τηλέφωνα, μηνύματα, κρυφές παρακολουθήσεις (καλά ας μην το κάνουμε ακραίο;) , θα συνεχίσεις να χάνεις χρόνο. Θα συνεχίσει να σου λείπει περισσότερο.. Σκέφτηκες μήπως τι θα γίνει αν δώσεις χρόνο χωρίς να κάνεις τίποτα; Τι θα πάθαινες; Θα έχανες χρόνο εσύ; Μάλλον όχι. Έρευνες έδειξαν ότι αν αξιοποιήσεις αυτόν τον χρόνο για να βελτιώσεις εσύ κάτι στην ζωή σου, τίποτα δεν είναι χαμένο!!

Συμβουλή 3) Προχωράμε πιο πολύ στο ψητό. Ανέλαβε την ευθύνη για τα δικά σου λάθη! Ή προχώρα με εγωισμό ενώ ήδη σου λείπει και συνέχισε να σπαταλάς ενέργεια. Γιατι όμως αυτή η κατάσταση να μπορεί να σε κάνει πιο υπεύθυνο;  Γιατι απλά έδωσες ευκαιρία στον εαυτό σου να καταλάβεις τι πάει στραβά με τις σχέσεις σου! Με μια λέξη : ωριμότητα.

Η λέξη που μας οδηγεί στο τέλος του άρθρου : Ωριμότητα. Πολύ βαριά λέξη. Όπως και η αγάπη…  Και ενώ περίμενες ότι το άρθρο θα τελειώσει με Happy End σε ενημερώνω:  Πιθανόν να μην κερδίσεις ποτέ πίσω τον άνθρωπό σου! Όμως για σκέψου: Μήπως αυτή η σχέση που τέλειωσε είναι η αρχή για να ανακαλύψεις ποιες πραγματικά είναι οι δυνάμεις σου και πως μπορείς να γίνεις καλύτερος άνθρωπος; To μυστικό λοιπόν είναι ένα:  Όταν ακολουθάς για τον άλλον, μπορεί να συνεχίσεις να τον ψάχνεις για πάντα ακόμα και όταν δεν φαίνεται πουθενά. Όταν ακολουθάς για τον εαυτό σου, παίρνεις πίσω αυτό που είχε ήδη πεθάνει σε μια σχέση που δεν την χειρίστηκες καλά: την αλήθεια για το ποιος ή ποια είσαι πραγματικά. Keep learning!

Δημήτριος Μόρφης

Ψυχολόγος - Σύμβουλος Εργασίας - Φοιτητής MBA
E: dimitrmorfis@gmail.com
Linkedin: https://www.linkedin.com/pub/dimitrios-morfis/91/434/3aa
- See more at: http://confidencealerts.blogspot.com/#sthash.LUvQep2W.dpuf
- See more at: http://confidencealerts.blogspot.com/#sthash.t0T28B1y.dpuf


Sunday, 1 February 2015

«ΕΖΗΣΑ ΚΑΙ ΓΩ ΤΟ BULLYING!» - ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ



“One's dignity may be assaulted, vandalized and cruelly mocked, but it can never be taken away unless it is surrendered.” (Η αξιοπρέπεια κάποιου μπορεί να παραβιαστεί, να βανδαλιστεί και να χλευαστεί, αλλά δεν μπορεί να την πάρει κανείς αν δεν παραδοθεί) ― Michael J. Fox


Πέρα από το CyberBullying ή αλλιώς “Εκφοβισμός μέσω Διαδικτύου”, που είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, όλες και όλοι πιθανόν να έχουμε πέσει μες στην παγίδα του εκφοβισμού είτε σαν θύτες ή θύματα. Και αν νομίζετε ότι ο εκφοβισμός είναι σαν μόδα που κυκλοφορεί ΜΟΝΟ μες στο σχολείο κάνετε λάθος.

Το bullying εξαπλώνεται σαν επιδημία στην οικογένεια, στον εργασιακό χώρο, στις σχέσεις μας και παντού. Φαντάζει σαν μια τεράστια δοκιμασία – συμπεριφορά , που σκοπό έχει είτε ασυνείδητα ή ευσυνείδητα να κάμψει την αυτοεκτίμησή μας και το πιο σημαντικό…. Να μας κάνει λιγότερο λειτουργικούς και παραγωγικούς.

Το φαινόμενο αυξάνεται με γεωμετρική ακρίβεια

Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα θύματα, αλλά και για τους θύτες. Πριν μερικές μέρες γίναμε μάρτυρες ενός ακόμα επεισοδίου με θύμα ένα 9χρονο παιδί, που είχε την ατυχία να.. είναι μερικές τάξεις μικρότερες από τους θύτες του. Είτε έγινε για πλάκα, είτε για εκφοβισμό, το αποτέλεσμα για το μικρό παιδί που τραυματίστηκε σοβαρά φέρνει στο φως πολλά παραδείγματα σχολικού εκφοβισμού, που δεν τα βλέπουμε, αλλά τα ξέρουμε. 

Πόσο κοντά νοιώθω σε αυτό το παιδί! Στο σχολείο αντιλήφθηκα τις συνέπειες του να είσαι ήρεμος και να μην θέλεις να εμπλακείς στα διάφορα πειράγματα: Γίνεσαι άμεσα στόχος!!!

Έφθασα και γω στο σημείο να γυρίζω στο σπίτι κλαμένος και στεναχωρημένος, επειδή κάποιοι θέλησαν να κάνουν το σχολείο γήπεδο φαρσών και σπασίματος πλάκας. Πετώντας αντικείμενα, χλευάζοντας, δημιουργώντας επίθετα, και όσο το δυνατόν κάνοντας όλα αυτά πίσω από την σκιά των δασκάλων και καθηγητών τους. 


Η φωνή έχει δύναμη!


Θυμάμαι όταν το συζήτησα με τους δικούς μου έχοντας φτάσει στα όρια μου: Και άκουσα από το στόμα τους μια συμβουλή που βοήθησε πολύ: «Φώναξε δυνατά:  ΣΤΑΜΑΤΑ!!». Να σε ακούσουν όλοι. «Δεν θέλω πια να με ενοχλείς!!» Την άλλη μέρα το εφάρμοσα. Είχε απίστευτο αποτέλεσμα. Για πρώτη φορά οι θύτες μου άρχισαν να με παίρνουν στα σοβαρά. Και καταλάβαιναν ότι το εννοούσα!

Μπορεί ο θύτης να είναι τελικά θύμα;

Δεν έβλεπα την ώρα πολλές φορές να τελειώσω το σχολείο και να φύγω. Και τότε την ημέρα της αποφοίτησης είδα κάτι που συγκλονίστηκα και με σημάδεψε απίστευτα: Την μητέρα ενός παιδιού που ήταν θύτης μου να τον κυνηγάει και να τον χτυπάει στην αυλή του σχολείου , επειδή αποφοίτησε με άσχημους βαθμούς!
Ήταν ίσως από τις λίγες φορές που ένοιωσα λύπη για αυτόν που προσπαθούσε να μου σπάσει την αυτοπεποίθησή μου. Τελικά μήπως και οι θύτες είναι θύματα;

Μακροχρόνιες συνέπειες

Υπάρχουν μακροχρόνιες συνέπειες με την εκδήλωση του bullying; Φυσικά και υπάρχουν! Το χτύπημα στην αυτοπεποίθηση μπορεί να επηρεάσει όλες τις μακροχρόνιες σχέσεις, αφού μπορεί να παρεισφρήσουν η κατάθλιψη και το άγχος. Η εικόνα που διαμορφώνει το θύμα για τον εαυτό του, και ο εσωτερικός διάλογος που διαδέχεται τον τρόπο που αντιμετώπισε του θύτες του, μπορούν να γκρεμίσουν την αυτοεκτίμηση, τις επιδόσεις στο σχολείο και την κοινωνικοποίηση του παιδιού. Ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα επομένως είναι αυτό του ελέγχου των συναισθημάτων του μετέπειτα ενήλικα, διαδικασία που απότομα και απροκάλυπτα διακόπτεται από την δημιουργία και επανάληψη τέτοιων φαινομένων.

Οι τρείς συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν τους γονείς να εντοπίσουν σημάδια εκφοβισμού!


Και ερχόμαστε στο πρακτικό κομμάτι: Σημαντικές έρευνες έχουν δείξει ότι αν εφαρμοστεί η κατάλληλη τεχνική , τότε στα 10 πρώτα δευτερόλεπτα ο θύτης μπορεί να υποχωρήσει χωρίς να υπάρξει σοβαρή συνέπεια για καμία πλευρά. Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς όμως όταν το παιδί επιστρέφει από το σχολείο; Τρείς από τις τεχνικές που αποδεδειγμένα έχουν δείξει ότι λειτουργούν είναι:

1)      Να ρωτήσουν το παιδί τι θα ήθελε να αλλάξει στο σχολείο
2)      Να παρατηρήσουν και να αναγνωρίσουν ότι κάποιες φορές μπορεί να νοιώθει ένταση
3)      Να το ενθαρρύνουν να μιλήσει με περισσότερο αυτοπεποίθηση και να κάνει καινούργιες φιλίες.



Δημήτριος Μόρφης

Ψυχολόγος - Σύμβουλος Εργασίας - Φοιτητής MBA
E: dimitrmorfis@gmail.com
Linkedin: https://www.linkedin.com/pub/dimitrios-morfis/91/434/3aa
- See more at: http://confidencealerts.blogspot.com/#sthash.LUvQep2W.dpuf

Δημήτριος Μόρφης
Ψυχολόγος - Σύμβουλος Εργασίας - Φοιτητής MBA
E: dimitrmorfis@gmail.com
Linkedin: https://www.linkedin.com/pub/dimitrios-morfis/91/434/3aa
- See more at: http://confidencealerts.blogspot.com/#sthash.LUvQep2W.dpuf
- See more at: http://confidencealerts.blogspot.com/#sthash.Jq56XpDG.dpuf